Kuinka pyrkiä parempaan?
Jaa sivu:
Hyvä esimerkki yksinkertaisesta ja kekseliäästä turvallisuustyöstä on paljon esillä ollut helsinkiläisen Helen Oy:n idea pistää turvallisuushuomioita kirjaimellisesti jokaisen nenän eteen. Energiayrityksessä turvallisuustiedottamisessa on hyödynnetty jopa wc-tilat.
– Pyrimme kannustamaan koko henkilöstöä tekemään turvallisuushavaintoja, ja kampanjoimme aiheesta, jotta asia pysyy ihmisten mielessä, sanoo Helen Oy:n turvallisuuspäällikkö Anton Laari.
Niinpä turvallisuushavaintoja on tehty muun muassa toimistotiloissa koskien oviin törmäilyä, mattoihin kompastelua ja myös työmatkoihin liittyen.
Mitä tulee wc-tiloihin, niin yhtiö käytti niitä eräässä kampanjassa hyväkseen kiinnittämällä turvallisuustiedotteita wc-tilojen ovien sisäpuolelle ja myös käsipyyhetelineiden viereen. Tällaisessa ilmoituksessa voi olla vaikkapa muistutus siitä, että kännykän käyttö on kielletty autolla ajettaessa.
Sähköyhtiössä turvallisuuskampanjaan ovat kampanjoinnin tuloksena osallistuneet aktiivisesti myös toimistoissa työskentelevät. Näistä on tullut turvallisuushavaintoilmoituksia, jotka ovat koskeneet muun muassa ensiapuvälineiden kuntoa, opasteiden ajantasaisuutta, sammutuskalustoa ja kulkuteillä olevia turhia tavaroita.
– Lähestymme henkilöstöä monien eri kanavien kautta. Näitä ovat olleet esimerkiksi sisäiset intra jutut, infotaulut, esimiesinfot ja turvallisuusvartit, kertoo Anton Laari.
Henkilöstölle on kerrottu muun muassa kuinka paljon positiivisia turvallisuushavaintoja edellisenä vuonna tehtiin ja millaisia ne olivat.
– Olemme yrittänet viestiä positiivisuuden kautta, enemmän kuin yrittäneet pakottaa ihmisiä tekemään havaintoja, Laari sanoo.
Turvallisuushavaintojen tekeminen pitää myös tehdä mahdollisimman helpoksi, jotta ilmoittaminen ei jää kiinni menetelmästä. Pienin kynnys havaintojen tekemiseen on puhelimen välityksellä, tietokone nostaa jo kynnystä, koska se ei läheskään aina ole käden ulottuvilla.
– Turvallisuushavainnon tekeminen on hyvä mahdollisuus vaikuttaa koko työyhteisön hyvinvointiin, ja toki havainnon tekeminen on velvollisuuskin. Loppupeleissä kyseessä on kuitenkin se, että välittää omasta työympäristöstä ja työkavereista, Anton Laari sanoo.
Monissa muissakin Nolla tapaturmaa -foorumin yrityksissä on tehty omaan toimintaan liittyviä pieniä, mutta merkittäviä asioita turvallisuuden parantamiseksi. Ne todistavat, että kun henki työpaikalla on hyvä ja turvallisuuteen panostava, myös ideoita ja tulosta syntyy.